4.11.05

Mas no tanca la porta a noves aliances amb el PP


Artur Mas no va tancar la porta al futurs pactes amb el PP durant el seu discurs al Congrés dels Diputats, el passat 2 de novembre, dia en què es discutia l’admissió a tràmit del projecte d’Estatut. Fonts properes al president convergent han confirmat que Mas va eludir trencar obertament relacions amb els populars –“tenia una oportunitat històrica per fer-ho, però políticament no interessava”, comentava un diputat de CDC de l’entorn de Mas- i només va llançar algun advertiment a Rajoy "de cara a la galeria". Es va limitar a dir que el PP necessitaria majoria absoluta per tornar a governar, una amenaça que no va fer cap mal a la cúpula popular. L'avís velat de Mas al PP, però, no va agradar a Duran Lleida, més partidari de mantenir les formes.

Fonts properes a l'entorn de Mas comenten que el president de CiU veu que el PP “continua essent una alternativa de Govern” i pensa que això “cal tenir-ho molt en compte”. És mes, assenyalaven les mateixes fonts, a CiU es desconfia de Zapatero, "que ha preferit pactar amb ERC i ha rebutjat diverses ofertes de pactes amb nosaltres”.


Per això, "pel que pugui passar", els nacionalistes no estalviaran esforços per aproximar-se als populars. Donen per fer que al final hi haurà acord sobre l’Estatut –“tindrem més del que tenim ara, i això sempre és bo”, expliquen els convergents off the record- i consideren que l’actitud de dir ‘no’ a tot dels populars respon a la cojuntura política actual, a una estratègia per recuperar la Moncloa. “El PP no vol instal·lar-se permanentment en la solitud parlamentària i nosaltres serem receptius a qualsevol gest d'apropament”, comentava en aquest sentit un dirigent nacionalista al Congrés.

El pacte de Tarragona, exemple de les bones relacions

En aquest context, tan CiU com PP consideren positiva la bona entesa que mantenen a l’Ajuntament de Tarragona, la ciutat més important de Catalunya on governen. Que Mas no hagi desautoritzat el pacte entre Joan Miquel Nadal i Francesc Ricomà ni després de l’agressiva actitud anticatalana exhibida pel PP en la discussió de l’Estatut, s’interpreta, en les files populars, com un senyal de bona voluntat. Dit d'una altra manera: Si CiU manté l’acord a Tarragona, argumenten al PP català, és perquè no vol tancar cap porta a futurs nous acords en el futur.

No hay comentarios: