28.11.05

Artur Mas i Felip Puig: la guerra continua


L’esquerda que han obert Artur Mas i Felip Puig a CDC s’eixampla. Donant-se l’esquena, els dos dirigents busquen suports polítics que, arribat el cas, fessin possible el retorn de CiU a la Generalitat. El problema, a CDC, és que Mas i Puig treballen en direccions oposades, incompatibles, contràries.

Per una banda, Artur Mas manté contactes permanents amb el president del PP català, Josep Piqué, amb qui explora la possibilitat de reeditar el pacte del Majèstic, que CiU i PP van signar el 1996 a Barcelona i que va assentar les bases per a pactes de govern de dretes a la Moncloa i a la plaça Sant Jaume.

Amb aquest objectiu, el 20 d’octubre passat, Mas i Piqué van dinar al Racó d’en Cesc, a Barcelona. Faltaven dues setmanes per la presa en consideració de l’Estatut al Congrés i, segons fonts del PP, la trobada va servir perquè ambdós dirigents es comprometessin a mantenir obertes les línies de col·laboració entre nacionalistes catalans i conservadors espanyols. Fa uns dies, Felip Puig compartia taula amb Joan Puigcercós a l’exclusiu restaurant Magnum Set Portes de Barcelona. D’allà, Puigcercós en va sortir amb el compromís de Puig que Convergència treballaria per fer possible una aliança CiU-ERC a la Generalitat i als ajuntaments.

Puig vol que CiU acabi de donar el gir sobiranista que Mas, just després d'arribar a l'oposició va incitar amb l’objectiu immediat de recuperar la pèrdua de vots cap a ERC. Però l’entorn de confiança de Mas, del qual no en forma part Felip Puig, el que busca realment és un acostament progressiu i silenciós al PP. Mas, però, sap que si els seus contactes amb Piqué i la cúpula del carrer Gènova trascendeixen a l’opinió pública la seva projecció electoral quedaria seriosament malmesa, de manera que actua amb molta prudència.

Puig hauria quedat al marge d’aquesta operació, ja que Mas el veu com un obstacle a l’hora de vendre el retorn de CiU a la moderació. Puig és conegut per ser el cap visible de l’opció sobiranista a Convergència. Precisament, la conferència que el 21 de novembre passat Artur Mas va pronunciar a Barcelona va constituir un primer cop a la corrent que lidera Puig, ja que el discurs del president de CiU s’interpreta com una aproximació al PP. En aquell acte, Mas es va postular com l’abanderat del lliberalisme a Catalunya.

Dirigents afins a Puig veuen al darrera dels moviments de Mas i el seu entorn més proper la “mà negra” de Lluís Prenafeta, qui va ser la mà dreta de Jordi Pujol a la Generalitat. Prenafeta sempre ha defensat els pactes amb el PP.

No hay comentarios: