21.11.05

El passat de l'alcaldable Trias: L'home que va comprar el silenci de De la Rosa


Xavier Trias, l’home a qui CiU ha tornat a confiar la difícil comtesa de guanyar l’alcaldia de Barcelona, va deixar la seva empremta al Govern de la Generalitat, on primer va ser conseller de Sanitat i després, a partir de 1996, de la Presidència. La petjada de Trias tenia forma de tractes de favor a cèlebres amics de l’entorn Pujol-Prenafeta, com per exemple l’empresari Javier de la Rosa.

De la Rosa, condemnat i empresonat pel cas Kio, no parava d’enviar missatges al Govern convergent d’aleshores. Al Trias conseller de Presidència no li va quedar més remei que visitar al financer a la presó, amb l’objectiu de convèrcer-lo que callés. El preu, com acostuma a passar en aquests casos, no el van acabar pagant ni CiU ni Trias, sinó l’administració catalana: El 17 de febrer de 1998, Antonio de la Rosa, germà de Javier de la Rosa, va ser nomenat per designació directa i sense concurs responsable de la Unitat Tècnica de Seguiment i Règim Econòmic dels Ens Locals, càrrec depenent del Departament de Governació. Antonio de la Rosa, no va fitxar ni una sola vegada a la feina fins al juliol de 2003. Va ser cessat pel Govern tripartit el 12 de gener del 2004, amb Joan Carretero (ERC) de conseller.

Trias va decidir salvar Antonio de la Rosa en compensació pel silenci del seu germà Javier, coneixedor de molts draps bruts de CiU que, de sortir a la llum, haurien compromès seriosament la figura del president Pujol i, de retruc, el seu entorn més immediat, en el qual, en aquells temps, s’hi situava ja Artur Mas.

Antonio de la Rosa estava a punt de ser acomiadat com a alt funcionari de l’Ajuntament de Barcelona, a causa del seu baix rendiment laboral i el handicap que li representava ser germà del financer més polèmic de Catalunya de les últimes dècades. Abans de fer res, però, l’ara candidat a l’alcaldia barcelonina va consultar els seus assessors, que li van recomanar que derivés el germà de De la Rosa a un departament que no fos el de Presidència. Ràpidament Trias va parlar amb el seu amic Xavier Pomés, també metge, que va col·locar Antonio a Governació. Desde 1998 fins al 2004, Antonio de la Rosa va rebre 330.132 euros de la Generalitat, sota els mandats de Pomés, Duran Lleida, Núria de Gispert i Josep Maria Pelegrí.

No hay comentarios: