10.11.05

Duran, amb l’alè de la corrupció al clatell


Hi ha nervis al número 17 de la Travessera de Gràcia de Barcelona, molts nervis. Cada dia que passa, el president del Comitè de Govern d’UDC, Josep Antoni Duran Lleida observa des del seu despatx de l’àtic, amb impotència i preocupació –“molta preocupació”, segons els seus col·laboradors més propers-, com la Justícia va lligant caps sobre les trames de corrupció que ofeguen el partit. Fins al punt que en cercles judicials ja es parla del ‘modus operandi Unió’ per referir-se als casos de desviació de fons públics perpetrats durant els governs de CiU que van sortint a la llum.

Sense anar més lluny, avui s’ha sabut que el jutge Francisco González Maíllo ha acceptat incorporar la sentència del cas Turisme (que va condemnar militants d’Unió per prevaricació, malversació i falsificació en el Consorci de Turisme) al cas Farreres, en què investiga l’exconseller democratacristià, el que va ser el seu número dos a Treball, Josep Maria Servitge, i els empresaris Santiago Vallvé i Víctor Manuel Lorenzo Acuña, propers al portaveu d’UDC al Congrés, Josep Sánchez Llibre. Vallvé i Acuña ja acumulen una condemna de dos anys i tres anys de presó respectivament pel cas Turisme, tot i que no hauran d'ingressar a cap centre penitenciari, al no tenir antecedents penals. Una segona sentència condemnatòria, però, els suposaria la reclusió immediata.

La decisió del jutge González Maíllo confirmaria la vinculació de les trames de corrupció que afecten Unió, que, a més dels casos Turisme i Farreres, es completa amb l’escàndol del cas Pallerols. Farreres és l’exalt càrrec de més rang imputat en alguna d’aquestes trames. No obstant, la vídua de l’exdirector del Consorci de Turisme Joan Cogul i principal condemnada pel cas Turisme, Carme Fargas, apunta cap a la direcció d’Unió com al cervell d’aquesta perversa maquinària que, segons va insinuar Fargas en el judici, hauria estat dissenyada per finançar el partit. “Demano a la Justícia que investigui més”, va declarar la vídua de Cogul en una entrevista al programa “Els matins de TV3”.

Irritació amb Mas

Fonts d’UDC han confirmat a lasantaespina que Duran Lleida continua esperant d’Artur Mas un gest públic de suport al partit democratacristià, que vagi en la línia de suavitzar les sospites de corrupció. El gest, però, no arriba i la irritació de Duran amb els seus socis de federació creix a nivells exponencials.

El malestar amb CDC va portar a Duran a pensar una petita ‘vendetta’ contra Mas, que es va materialitzar al Congrés dels Diputats el passat 2 de novembre, en el transcurs del debat per a l’admissió a tràmit de l’Estatut. Duran va llegir bé entre línies la picada d’ullet que Artur Mas va fer el PP. Mas va fer un discurs tou, que no tancava les portes a futurs pactes de govern amb els populars. Doncs bé, a la tarda Duran va intensificar els seus atacs al PP, per exemple, recordant-los que no van donar suport a la Constitució i fent-los d’alguna manera responsables de la pressió mediática que Madrid està inflingint a la reforma catalana, concretament es va referir a la cadena COPE. Les invectives de Duran no s’incloïen en el primer esborrany de discurs que s’havia preparat, explica un diputat d’Unió.

Duran, coneixedor dels contactes que l’entorn de Mas manté amb la cúpula del PP i la fundació FAES d'Aznar, va llançar les crítiques contra els populars amb l’objectiu de posar el secretari general de CDC en un compromís. El missatge de Duran a Mas va ser prou clar: si tu no m’ajudes, jo no t’ajudo.

No hay comentarios: