30.3.06

Xavier Martorell, l’home dels maletins a CiU, responsable de reforçar la seguretat de la federació


Xavier Martorell, exdirector de Seguretat Ciutadana amb Jordi Pujol, ha tornat a CiU per encarregar-se de la seguretat del partit. El pas de la federació nacionalista a l’oposició va comportar que el nucli dur convergent, que abans formava part del Govern perdés la protecció que els garantien els Mossos d’Esquadra que, entre altres coses, s’ocupaven de controlar totes les seves comunicacions.

Després d’experiències com la vigilància a què va ser sotmès Jordi Pujol a la dècada dels 90 per part dels serveis d’intel·ligència espanyols, a CiU són molt gelosos amb la seguretat i no volen sorpreses. La direcció vol tenir garantida l’absoluta confidencialitat en les seves comunicacions i d’aquí ve la contractació de Martorell, a qui se li ha encarregat reforçar les mesures de contraespionatge.

La història dels serveis de seguretat de CiU, però, és de color negre, molt negre. Xavier Martorell era conegut al partit com l’home dels maletins i era el càrrec que, enfilat al seu cotxe oficial, s’ocupava de recollir les donacions anònimes que tradicionalment han alimentat les finances convergents (la federació ha ingressat més de 40 milions en concepte de donatius). Bona part dels diners que, a través d’opaques transaccions, entraven a CiU, ho feien de la mà de Martorell, assenyalen fonts del partit.

Els passos de l’exdirector de Seguretat Ciutadana els va seguir molt d’aprop un altre responsable de seguretat al partit. Es tracta de Ricard Murtra, excoordinador de seguretat de CDC, que ha reconegut haver-se beneficiat personalment del cobrament de comissions il·legals a constructors. Però la immensa part d’aquestes comissions que Murtra va cobrar quan treballava a l’empresa pública Adigsa, van anar a parar a mans de Felip Puig, explica l’excoordinador de seguretat de CDC. Murtra explica que Puig li va dir que els diners no eren per a ell. Per com li han anat les coses a can Convergència, l’exconseller va dir la veritat (o almenys no va dir moltes mentides) a Murtra, ja que Artur Mas el manté com a portaveu parlamentari i l’ha confirmat en una vicesecretaria general a CiU.

No hay comentarios: