8.3.06

El Vaticà ‘desterra’ Xavier Vendrell per un desafortunat comentari que va fer al cardenal Etchegaray, un dels homes de confiança de Benet XVI


Xavier Vendrell no tornarà mai més al Vaticà, almenys en visita oficial. La cúria romana ha vetat la seva presència a la Santa Seu, molesta per la jugada que el secretari general del Conseller Primer i secretari d’Organització d’ERC els va fer en la seva primera (i única) visita oficial, que va tenir lloc el 23 de novembre del 2005: A priori, Vendrell hi acudia per tractar “diferents qüestions” relatives a Catalunya i a les relacions del Govern amb el Vaticà -així ho va explicar el mateix conseller primer, Josep Bargalló, el 24 de novembre passat en una entrevista a TV3-. Però hi va haver un canvi de plans: La visita va coincidir amb la polèmica desfermada pels sistemàtics atacs contra Catalunya per part del periodista de la COPE, Federico Jiménez Losantos, i Vendrell va aprofitar l’avinentesa per expressar personalment la queixa de la Generalitat a la cúria romana.

La queixa del secretari general del Conseller Primer, a banda de no caure massa bé a Roma, tampoc no va arribar gaire amunt, ja que el secretari d’Estat de la Santa Seu, Ángelo Sodano, no va poder (o no va voler) atendre’l. Així, la delegació oficial catalana va ser rebuda per un minutant, un oficial de segona.

Josep Maria Cullell va intercedir per fer possible una segona reunió

Però la Conselleria Primera volia alguna cosa més de Roma, volia alguna reunió de més alt nivell que justifiqués el viatge. I aquesta trobada va ser possible, paradoxes de la vida, gràcies la intermediació d’un dirigent històric de CDC, l’exconseller Josep Maria Cullell, recentement nomenat assessor de la Santa Seu en afers econòmics, a proposta del cardenal Ricard Maria Carles. Cullell va arreglar una trobada de Vendrell amb el vicedegà del Col·legi Cardenalici, el cardenal francès Roger Etchegaray, un dels homes forts del Govern de l’Església, que comana el Papa Benet XVI.

A Etchegaray, la trobada amb Xavier Vendrell li va sentar pitjor que un mal de ventre. Poc delicat, el secretari general del Conseller Primer va fer el següent comentari tot just entrar al despatx de l’influent cardenal: “Qui m’havia de dir a mi que estaria aquí, jo, que sóc el nét d’un home que es dedicava a cremar esglésies al Penedès...”. La cara de monsenyor Etchegaray es va transformar en tot un poema. La conseqüència del comentari gens respectuós de Vendrell: “Aquest senyor no tornarà a ser rebut al Vaticà mai més”. Anirà a l’infern. Paraula de l’Església.

No hay comentarios: