22.3.06

Carretero va amenaçar Puigcercós i Carod de posar-los les bases d’ERC en contra si permetien que Maragall el cessés

Joan Carretero comença a ser un seriós problema per a la direcció d’ERC. Dirigent territorial consolidat ja que, durant molts anys, al capdavant de l’Ajuntament de Puigcerdà, va ser l’alcalde més important d’Esquerra, Carretero s’ha guanyat, amb el seu discurs radical de tall més aviat populista, la simpatia de la militància. Conscient d’això, el conseller obsequiava la militància republicana amb les controvertides declaracions de diumenge passat a “La Vanguardia”, on acusava José Luis Rodríguez Zapatero d’“espanyolista demagog”.

Aquell dia va començar el tour de force a la cúpula d’ERC, que es va intensificar dilluns al matí, en la reunió de l’Executiva del partit, a Barcelona. Carretero va entrar a la seu de Villarroel amb el missatge après. Missatge que va fer arribar personalment als dos màxims dirigents del partit, el president, Josep Lluís Carod-Rovira, i el secretari general, Joan Puigcercós. Després de conèixer l’advertiment del president Pasqual Maragall -allò de “si no rectifica, s’haurà d’atenir a les conseqüències”- els va reclamar suport incondicional en la crisi. Sobre les 12.30 hores sortia Carod davant la premsa justificant les paraules de Carretero.

Aquí obrim un petit parèntesi : La prova que la direcció republicana tenia previst abandonar Carretero a la seva sort la tenim en el fet que la consellera Marta Cid, mentre es reunia l’Executiva, era entrevistada per Antoni Bassas al Catalunya Ràdio. Evidentment li va preguntar per Carretero i la resposta de Cid va ser tèbia, molt tèbia. Es va limitar a dir que les declaracions del titular de Governació s’havien tret fora de context i va evitar de totes totes donar el seu suport explícit al conseller. Cid va obeir la consigna que li havia donat la direcció: A Carretero, de moment, ni aigua.

Recuperem les lluites de poder. A l’entrevista de “La Vanguardia” l’amenaça de Carretero a Puigcercós i Carod era clara. Preguntat sobre la posició d’ERC en el referèndum sobre l’Estatut, deia: “Encara no conec a cap militant que tingui dubtes. El 100% de la militància s’està pronunciant pel no i la història d’Esquerra demostra que els seus militants són molt aficionats a canviar els seus dirigents quan fan coses que no els agraden”.

A ERC, els advertiments de Carretero s’interpreten com una fugida endavant del conseller per tapar els escàndols que el persegueixen. Recordem-los: el TSJC investiga una querella per prevaricació i desobediència contra Carretero, que quan va ser alcalde de Puigcerdà va firmar dubtosos convenis urbanístics amb les empreses Gesdip SA, que autoritzava la construcció d’un centre comercial, i amb el Grup Supeco Maxor SL, que va ampliar un hipermercat i va construir una benzinera vulnerant el pla general.

Carretero té pensada la posada en marxa d’una tercera via a ERC alternativa als dos corrents majoritaris, que divideixen els partidaris de Carod i els de Puigcercós. “A la cúpula no li convé tenir Carretero descontent perquè saben que el conseller no té massa manies”, explica un quadre d’ERC proper a l’exalcalde de Puigcerdà. De moment, Carod i Puigcercós l’han defensat davant de Maragall.

3 comentarios:

Pol Pagès i Pont dijo...

Com n'arribes a ser de demagog i manipulador Iceta. Saps perfectament que a diferència de casa vostra ERC és una pinya, té una ideologia clara i una dignitat i coherència que ja voldríeu per vosaltres.

I pel que fa a les acusacions sobre Carretero, són això, acusacions, sense més. On és la presumpció d'innocència? Perquè si parlem d'abús de poder, prevaricació i burles constants a la llei, també haurem d'anar a trobar els alcaldes i regidors socialistes de l'àrea metropolitana, coneguts també pels electricistes per la seva afició d'enxufar els militants i simpatitzants socialistes a l'administració pública.

Ah, me n'oblidava, en Zapatero és un espanyolista demagog.

forcadell dijo...

Els del carrer nicaragua esteu desesperats.... suposo que degut a que heu rebut l'última enquesta i electoral i el cor s'us ha aturat de sobte. I entre tu, Miquel, i la Maria, au tots a córrer a escriure a la Santa Espina ... Home, una miqueta de decència que s'us veu el llautó d'una hora lluny!

Swan dijo...

"ERC és una pinya", deia en Matadracs fa tres anys. I en aquest temps han passat de ser una pinya a fotre's de pinyes. I en Carretero, ja veieu on ha anat a parar.